Кількість пацієнтів з діагнозом рак кишечника з кожним роком значно зростає. Більш того, збільшується число людей молодше 55 років, яким ставиться такий діагноз — це встановило Американське товариство по боротьбі з раком. Про те, які продукти можуть впливати на розвиток онкології і чим їх замінити — читайте в статті. Можна виділити цілий пласт шкідливих продуктів, які можуть значно збільшувати швидкість розвитку онкології.

Найбільш шкідливі продукти

Салямі, бекон, ковбаси та шинка

Всі ці продукти відносяться до категорії обробленого м’яса. У 2015 році Американське товариство по боротьбі з раком разом з лікарями класифікували його як одну з причин раку через нітритів, які вводяться всередину для збільшення терміну придатності. Коли люди смажать бекон, сосиски або салямі (наприклад, під час походів на багатті або додають до страв), з’являються канцерогени, які стимулюють ризик росту ракових клітин.
Вважається, що безпечною дозою є 70 грам в день. Але краще замінити ці продукти іншими, наприклад, авокадо або грибами.

Алкоголь

Про шкоду алкоголю говорять у всіх сферах, ця не буде винятком. В організмі людини він стає ацетальдегідом, що пошкоджує клітини, що стає підвищеним ризиком для розвитку раку.
У світі зараз популярними стають безалкогольні напої, наприклад, безалкогольне пиво або вино, тому можна насолоджуватися улюбленими стравами без обмежень.

Яловичина і червоне м’ясо

Проблеми можуть виникати під час надмірного вживання таких продуктів як яловичина, баранина або свинина. При надмірному вживанні може страждати слизова кишечника.

Солодкі безалкогольні напої

Як і з іншими продуктами, тут важливо зберігати міру. Надмірне вживання призводить до зайвої ваги, що значно підвищує ризик захворювання на рак. Краще замінити такі напої водою, молоком, несолодким кавою або чаєм.
Торти, сухі сніданки, шоколад і цукерки
Всі ці продукти негативно впливають на організм, так як володіють високим рівнем цукру. Прямого зв’язку між ними і раком не виявлено, однак, підвищений рівень цукру призводить до діабету. Як наслідок, знижується імунітет, підвищується кількість канцерогенів, тому ракові клітини збільшуються.
Краще замінити ці продукти джерелами клітковини, наприклад, консервованими або свіжими овочами.
Продукти, які некритично впливають на стан організму, але які краще обмежити
Є окрема категорія продуктів, яка не є повноцінним фактором ризику, але яка може негативно позначатися на здоров’ї людини.

Такими, наприклад, є:

  •  жувальна гумка;
  • арахіс і арахісове масло;
  • неякісна вода;
  • ароматизовані йогурти;
  • білий хліб.

Кожен з цих продуктів має неоднозначними за своєю дією елементами, які можуть негативно впливати на людський організм. Наприклад, такими є підсолоджувачі в жувальній гумці, афлатоксини в арахісі, поліфтороалкільні речовини в неякісній воді та інші.
Арахісова паста здається цілком корисним продуктів, однак, в них є певні гриби, які можуть викликати рак печінки. Важливо вибирати продукцію надійних виробників і не споживати в їжу зіпсовані на вигляд горіхи.
Неякісною водою в першу чергу вважається вода з-під крана у великих містах, де рідина обробляється спеціальним чином. У деяких випадках ці речовини можуть призводити до появи певних видів раку, тому фахівці рекомендують використовувати фільтри.
Додатково негативний вплив на організм мають ароматизовані йогурти. Проблема полягає в тому, що в них надані синтетичні хімікати, які використовують для створення красивої гладкої текстури, що може негативно позначатися на кишечнику і стані крові. Краще використовувати домашні йогурти з фруктами.
Багато дискусій навколо шкідливості білого хліба. Справа в тому, що він виготовляється з обробленого зерна, яке призводить до раку товстої кишки і шлунка. Краще замінити на цільнозерновий хліб.

Профілактика онкології

Звичайно, правильне харчування є головною запорукою хорошого стану організму. Однак мало просто відмовитися від улюблених продуктів, важливо також проводити правильну профілактику онкології і берегти своє здоров’я.

Важливо дотримуватися кількох порад:

  1. Не вживайте тютюн.
  2. Дотримуйтесь здорової дієти.
  3. Підтримуйте здорову вагу фізичну активність.
  4. Захищайте себе від сонця.
  5. Захищайте себе від вірусних інфекцій за допомогою щеплень.

Тютюн може викликати рак легенів не тільки у людини, у якого є така шкідлива звичка, але і у пасивних курців. Також він може викликати рак горла, негативно впливати на голосовий апарат, підшлункову залозу, сечовий міхур, яєчники і матку.
У раціоні має бути безліч фруктів і овочів, інших продуктів рослинного походження. Краще вибирати менше калорійні продукти, зменшити вживання рафінованого цукру і жирів тваринного походження. Хорошим варіантом буде Середземноморська дієта з морепродуктів і оливкового масла.
Велике значення для профілактики онкології має фізична активність, так як вона впливає на контроль ваги, покращує обмінні процеси в організмі, а також знижує ризик виникнення раку молочної залози і товстої кишки.
Але найголовнішим методом профілактики є регулярні перевірки у лікаря. Проходьте профілактичні огляди раз на рік, а якщо у вас є родичі, які хворіли/хворіють на це захворювання, то двічі на рік, щоб переконатися в тому, що ваш організм здоровий.
Пам’ятайте: цього не потрібно боятися. Рання діагностика дозволяє позбутися від онкології без проблем і ускладнень, а також значно знижує ризик повторення захворювання.

Схожі новини

Залишіть заявку і ми Вам передзвонимо

    Вкажіть ваш email

    Вкажіть дату народження

    Запишіться до лікаря онлайн