вплив вживання алкогольних напоїв при лікуванні ракуМоже здаватися, що завжди є можливість випити: За сніданком. Келих вина в щасливу годину. Келих на ніч після довгого дня. Але вживання алкоголю пов’язане з підвищеним ризиком розвитку деяких видів раку. За даними Національного інституту здоров’я (NIH), близько 5,5% всіх нових діагнозів раку і 5,8% всіх смертей від раку пов’язані зі вживанням алкоголю. Для тих, хто п’є, така інформація може бути страшною, не кажучи вже про те, що вона збиває з пантелику. Це може призвести до запитань на кшталт: “Чи весь алкоголь пов’язаний з раком?” та “Чи потрібно мені повністю припинити пити?”.

Що кажуть експерти про вживання алкоголю?

Офіційна рекомендація докторів онкологів полягає в тому, що для профілактики раку краще не вживати алкоголь. Хоча відмова від алкоголю – це найкращий варіант, жінкам, які вирішили випити, слід вживати не більше одного напою на день, а чоловікам – не більше двох напоїв на день.

Що вважається одним напоєм?

Може здатися, що все, що поміщається в келих, вважається одним напоєм. Однак стандартний напій виглядає по-різному, залежно від того, який тип алкоголю ви п’єте. Важливо знати розміри порцій.

Кожна з наведених нижче порцій вважається за один напій:

  • 0,35 л пива;
  • 0,15 л вина;
  • 0,05 л лікеру міцністю 80 градусов.

Якщо алкоголь є канцерогеном, чому ми даємо рекомендації щодо порцій?

Вчені визнають, що більшість людей не збираються повністю уникати вживання алкоголю. Тому вони вважають важливим поділитися прикладами того, як може виглядати вживання меншої кількості алкоголю, або помірковане вживання. Важливо пам’ятати, що кожного разу, коли ви п’єте, ви збільшуєте ризик захворіти на рак. Як і у випадку з сигаретами та переробленим м’ясом, безпечної кількості алкоголю не існує.

Чому чоловіки та жінки мають різні рекомендації щодо подачі алкоголю?

Чоловіки та жінки, які вирішили випити, мають різні рекомендації щодо порцій через те, як їхні організми реагують на алкоголь та розщеплюють його. На думку вчених жінки, як правило, менші за розміром і розщеплюють алкоголь повільніше, ніж чоловіки. Алкоголь по-різному впливає на чоловіків і жінок як негайно, так і в довгостроковій перспективі. Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) пишуть, що навіть якщо чоловік і жінка випивають однакову кількість алкоголю, у жінки зазвичай вищий рівень алкоголю в крові. Жінки не тільки відчувають безпосередній вплив алкоголю швидше, ніж чоловіки, але й піддаються вищому ризику довгострокових наслідків алкоголю для здоров’я.

Які види раку може викликати вживання алкоголю?

Національний інститут здоров’я пише, що алкоголь збільшує ризик виникнення таких видів раку, як:

Чому вживання алкоголю збільшує ризик захворіти на рак?

Існує багато причин, чому алкоголь може підвищити ризик розвитку раку. До них відносяться:

  • Ацетальдегід: алкогольні напої містять етанол. Коли організм розщеплює етанол, він перетворюється на ацетальдегід, який, є відомим канцерогеном. Ця сполука пошкоджує ДНК і заважає нашим клітинам відновлювати пошкодження. Це може дозволити раковим клітинам рости.
  • Гормональні ефекти: алкоголь може впливати на рівень гормонів, таких як естроген. Вона зазначає, що ці гормони діють як посланці, які говорять нашим клітинам рости та ділитися. Чим більше клітин ділиться, тим більше шансів, що щось піде не так і розвинеться рак.
  • Погіршення засвоєння поживних речовин: алкоголь ускладнює засвоєння і використання організмом поживних речовин, які захищають його від раку. До них належать вітаміни A, B1, B6, C, D, E, K, а також фолати, залізо і селен. Це лише кілька вітамінів і мінералів, які відповідають за імунітет, захищають клітини від окислювального пошкодження, зменшують запалення і допомагають у синтезі та відновленні ДНК.
  • Збільшення ваги: споживання більшої кількості калорій, ніж організм може спалити, призводить до збільшення ваги. Алкоголь може сприяти збільшенню ваги через надмірне споживання калорій. Надмірна вага пов’язана з більш ніж 12 видами раку.
  • Вона збільшує ризик раку, пов’язаного з тютюнопалінням: якщо ви п’єте і курите, ви можете мати ще більший ризик захворіти на певні види раку, включаючи рак ротової порожнини й рак горла. Лі каже, що алкоголь може зробити клітини більш чутливими до інших речовин, які викликають рак. Поєднання алкоголю і куріння підвищує ризик розвитку раку рота або горла більше, ніж алкоголь або куріння окремо.

Чи зменшує ризик розвитку раку менша кількість алкоголю?

вплив вживання алкоголю на розвиток онкологічних захворюваньЯкщо ви любите алкогольні напої, може бути важко вирішити, як діяти далі. Чи допомагає зменшення кількості алкоголю знизити ризик раку, чи єдина користь полягає у тому, щоб не пити взагалі? Що стосується ризику раку, то чим менше ви п’єте, тим краще. Хоча, найкращий спосіб знизити ризик раку – це не вживати алкоголь, менша кількість алкоголю може мати позитивний вплив. Фахівці онкологи стверджують, що для певних видів раку, таких як рак молочної залози, ризик зростає з кожною додатковою випивкою. Наприклад, це означає, що людина, яка зазвичай випиває три напої на тиждень, може знизити ризик раку, обмежившись двома напоями на тиждень. Скорочення на один напій – це зниження ризику, але найбільше зниження ризику – це перехід від трьох напоїв до нуля.

Хочете пити менше алкоголю?

Вчені пропонують спробувати безалкогольне пиво або вино, віддати перевагу моктейлю або коктейлю з невеликою кількістю алкоголю і зробити кілька днів на тиждень безалкогольними.

Що краще пити, якщо я збираюся вживати алкоголь?

Коли справа доходить до управління ризиком раку, немає жодного алкогольного напою, який був би кращим за інший. Всі вони – включаючи пиво, вино і лікер – містять етанол, який пов’язаний з підвищеним ризиком раку. Вони рекомендують тим, хто стурбований впливом алкоголю на вагу, обирати щось менш калорійне. Також розвіємо міф про те, що вживання червоного вина має більше переваг для здоров’я, ніж ризиків. Хоча деякі дослідження показують, що в червоному вині містяться сполуки, які сприятливо впливають на серцево-судинну систему, існує безліч інших способів зберегти серце здоровим. Якщо ви п’єте червоне вино в надії, що захищаєте здоров’я свого серця, шукайте інші способи зробити це. Потенційна користь від вживання вина не переважає ризик розвитку раку.

Що робити, якщо я не п’ю?

Порада для тих, хто не п’є, проста: Якщо ви не п’єте, не починайте.

Що потрібно знати про алкоголь і рак тим, хто лікується від раку?

Алкоголь може погіршити побічні ефекти хіміотерапії та ліків, що використовуються під час лікування раку. Можуть бути такі побічні ефекти, включаючи нудоту, зневоднення і виразки в роті. Крім того, вживання алкоголю збільшує ризик додаткового діагностування раку. Хворі на рак повинні поговорити зі своїм лікарем про вживання алкоголю.

Як вживання алкоголю впливає на ймовірність рецидиву раку?

Дослідження показують, що алкоголь є фактором ризику для певних видів раку, зв’язок між алкоголем і рецидивом раку не встановлений, особливо для тих, хто пройшов лікування від раку. Найкраще уникати вживання алкоголю після діагностування раку, оскільки це збільшує ризик розвитку раку.

Чи зменшується ризик раку, якщо я кидаю пити?

Дослідження показали, що коли ви припиняєте пити, ризик розвитку раку, пов’язаного з алкоголем, з часом знижується. Може знадобитися багато років, щоб повністю усунути цей ризик. Але відмова від алкоголю – це дуже важливий крок до покращення вашого здоров’я та зниження ризику раку.
Методи лікування раку в онкоцентрі Інновація
Схожі новини
Залишіть заявку і ми Вам передзвонимо

    Вкажіть ваш email

    Вкажіть дату народження

    Запишіться до лікаря онлайн