Як регулювати своє харчування у святкові дні та Різдво?Відпустки на свята завжди диктують особливі правила. Звичне життя змінюється на не тривалий період, як і раціон харчування. Але, відповідально підходити до питання дотримання балансу поживних речовин все ж варто, оскільки від цього залежить здоров’я організму. Клітковина – це вуглеводи, які можна отримати з овочів, фруктів, горіхів, насіння, бобових або цільних зерен. Зазвичай дієтологи виділяють два основних типи клітковини:
  • клітковина, яка може бути розщеплена організмом;
  • клітковина, яка не розщеплюється організмом.
До першої категорії можна віднести очищені яблука, гарбузи або банани. Другий варіант передбачає більш важкі варіанти. Наприклад, мигдаль, листову зелень або шкірку овочів. Дорослим рекомендується вживати принаймні 14 грамів клітковини на кожні 1000 калорій. Звучить багато, але насправді це кількість можна досягти вкрай просто, якщо знати склад звичайних продуктів.

Переваги клітковини для організму

У короткостроковій перспективі вибір продуктів з високим вмістом клітковини допоможе плавно перейти від звичайного приймання їжі до насиченого і святкового. Клітковина робить будь-який раціон більш ситним і відчуття голоду не приходить ще довго.

На тривалу перспективу вживання клітковини дозволить:

  • знизити рівень холестерину і знизити ризик появи серцевих захворювань;
  • підтримувати здоров’я кишківника;
  • знижувати кількість запорів;
  • зниження ризику раку простати і товстої кишки;
  • зменшити ризик появи діабету;
  • є допомогти при схудненні.
Комплексно таким чином вийде досягти поліпшення стану здоров’я організму.

Продукти, які багаті на клітковину

Зі слів дієтологів отримати клітковину не так складно, як може здатися. Наприклад, в 100 грамах малини є 6.5 грам клітковини. Горошок має 5.7 грам на 100 грамів, а капуста в районі 4.8 грам. Серед фруктів варто виділити ківі з 2.1 грама клітковини на 100 грамів продукту, банан з 1.7 грама, яблука і манго з 1.6 грама. В цілому всі овочі та фрукти мають невелику кількість цього вуглеводу, тому раціональне інтегрування їх в раціон допоможе адаптувати організм під час відпустки.

Святкові страви для поповнення клітковини

Для того, щоб компенсувати недолік клітковини можна додати сезонні продукти в святкові страви. Іноді на основі їх можна робити навіть окремі ласощі. Наприклад, популярними вважаються фруктові салати з подрібненими горіхами. Це ідеальний варіант для свята. Також, можна виділити запіканку із зеленої квасолі, смажені овочі, Кукурудзяні запіканки та інші подібні страви. Крім того, можна замінити білий рис на дикий при готуванні. Це підвищить кількість клітковини, оскільки одна чашка дикого рису має 2.95 грама клітковини, коли звичайний білий тільки 0.6 грама. До того ж він має унікальний смак, який не схожий на інші страви. Також можна додати в раціон цільнозернового хліба, булочок або макаронних виробів. Для деяких страв можна не чистити картоплю, а добре її вимити. Таким чином можна додати клітковини і заощадити час на готуванні. Для м’яса варто задуматися про овочеві гарніри. Це може задовольнити організм повністю в необхідності клітковини. Картопляне пюре, кабачок або зелень забезпечать належний рівень вуглеводів в раціоні.
Методи лікування раку в онкоцентрі Інновація
Схожі новини
Залишіть заявку і ми Вам передзвонимо

    Вкажіть ваш email

    Вкажіть дату народження

    Запишіться до лікаря онлайн