Продукти з нітратами та нітритами: основна інформація та вплив на організм людини

Продукти багаті на нітрати та нітрити
Нітрати та нітрити є невід’ємною частиною багатьох харчових продуктів, з якими ми стикаємося щодня. Вони дуже стрімко зайняли своє місце в харчовій промисловості, оскільки їх використання дозволяє гарантувати більш презентабельний вигляд продуктів. Проте, не всі споживачі повністю усвідомлюють, в яких саме продуктах містяться нітрати та нітрити, а також який вплив ці речовини можуть мати на організм людини. Деякі товари вже містять власні нітрати та нітрити. Однак більшість продуктів штучно насичуються цими сполуками.Серед них варто виділити:
- в’ялені м’ясні продукти;
- м’ясні консерви;
- солонина;
- шинка;
- хот-доги;
- пепероні;
- салямі;
- сосиски.
Користь та шкода від продуктів з великою кількістю нітратів та нітритів
Нітрати та нітрити часто викликають суперечки серед науковців, дієтологів і споживачів. З одного боку, ці хімічні сполуки відіграють важливу роль у збереженні продуктів, запобіганні бактеріального зараження та наданні їжі привабливого вигляду. З іншого боку, деякі дослідження свідчать про потенційні ризики для здоров’я, пов’язані з надмірним споживанням нітратів і нітритів. Після потрапляння в організм нітрати та нітрити перетворюються на оксид азоту. Це сполука, яка виконує дуже багато функцій в організмі людини. Дієтологи відзначають покращення кровообігу, зниження артеріального тиску та комплексне зміцнення здоров’я серця. Також оксид азот дозволяє вивільняти різноманітні гормони та посилати сигнали по всьому тілу більш ефективно. Існують дослідження, які показують вплив сполуки на якість результату від фізичних вправ. А саме, оксид азоту позитивно відображається на дихальній системі та на регенерації організму. Звичайно, надмірна кількість нітратів та нітритів негативно впливає на організм людини. Тому, дієтологи радять зменшити кількість споживання обробленого ними м’яса. Потрібно взяти за звичку купувати делікатеси з позначкою «Без нітратів та нітритів». Надмірне їх вживання теоретично може викликати рак шлунку та рак прямої кишки. Парадокс полягає в тому, що деякі продукти багаті на природні нітрати та нітрити позитивно впливають на організм людини, а інші є потенційними канцерогенами. Це пов’язано внаслідок процесів нітрозування. Це процес, який створює канцерогени з нітратів та нітритів. Вітаміни групи С та Е, якими переважно багаті овочі можуть зупиняти цю реакцію. М’ясо не містить такої кількості антиоксидантів, том процес нітрозування не зупиняється і відповідно з’являється негативний ефекти. З порад дієтологів краще не обмежувати себе у здорових джерелах нітратів та нітритів, оскільки оксид азоту має безліч переваг для організму. Їх можна отримувати в достатній кількості з овочів та фруктів. Однак не варто надмірно споживати оброблене м’ясо, оскільки це гарантовано призведе до негативних наслідків для здоров’я. Оптимальним варіантом є збалансований раціон з невеликою частиною м’яса та різноманітними овочами і фруктами.Методи лікування раку в онкоцентрі Інновація