м'ясні субпродукти та їх вплив на розвиток онкологічних захворювань у чоловіків і жінокМ’ясні напівфабрикати зручні, доступні за ціною та органічно вписуються в наш раціон. Для багатьох бекон – улюблена страва на сніданок, м’ясні делікатеси – основа ланчу. Сюди ж відноситься популярна вулична їжа: хот-доги, шаурма і гамбургери. На жаль, при консервуванні цього м’яса утворюються речовини, що викликають рак. Є докази, що багато методів консервування м’ясних напівфабрикатів сприяють розвитку раку. Повністю виключити ризик захворіти на рак неможливо. Однак за рекомендаціями онкологів рекомендується вживати в їжу “якомога менше обробленого м’яса”. Вважається, що воно насичене канцерогенами, тому його вживання збільшує ризик розвитку раку. Наші онкологи розкажуть про зв’язок між обробленим м’ясом і ризиком розвитку раку і поділяться порадами, як їсти менше обробленого м’яса.

Види ракових захворювань в зоні ризику при вживанні м’яса

Найпоширенішими видами онкологічних захворювань які виникають при вживанні обробленого м’яса є: колоректальний рак, рак шлунка, рак молочної залози. Лікарі клініки онкології Інновація рекомендують дотримуватися дієти і проходити регулярну діагностику для чоловіків і жінок для профілактики і перевірки свого організму.

Основні рекомендації щодо вживання обробленого м’яса:

  • М’ясо вважається обробленим, якщо воно паніроване, приправлене або консервоване з використанням копчення, в’ялення, соління або хімічних консервантів.
  • М’ясні напівфабрикати містять хімічні речовини, які з часом підвищують ризик розвитку колоректального раку.
  • Вибирайте свіже або заморожене м’ясо без добавок, консервантів, приправ або панірування.

Приклади  та категорії м’ясних напівфабрикатів

Будь-яке м’ясо, яке було законсервовано шляхом копчення, в’ялення, соління або додавання хімічних консервантів, піддається перероблюванню. М’ясо в паніровці або зі спеціями також вважається обробленим.

Як приклади обробленого м’яса можна привести:

  • Бекон;
  • Сарделька;
  • Солонина;
  • М’ясні делікатеси;
  • Шинка;
  • Хот-доги;
  • М’ясний обід;
  • Пастрамі;
  • Пепероні;
  • Смажена яловичина;
  • Салямі;
  • Сосиска.

Чому перероблене м’ясо пов’язане з ризиком розвитку раку?

Перероблене м’ясо – не найкращий вибір для профілактики раку або для тих, у кого рак.

Вміст нітратів і нітритів в червоному м'ясі і їх вплив на організм і розвиток ракових пухлинХімікати які можуть містити м’ясні продукти

  • Оброблене м’ясо містить кілька хімічних речовин, які можуть викликати колоректальний рак.
  • Гем – це природний пігмент, який міститься в основному в червоному м’ясі.
  • Нітрати й нітрити додають в оброблене м’ясо, щоб воно довше залишалося свіжим.
  • Гетероциклічні аміни утворюються при приготуванні м’яса при високих температурах, таких як приготування на грилі або смаження у фритюрі.
  • При копченні або приготуванні на грилі м’яса утворюються поліциклічні ароматичні вуглеводні.
Всі ці хімічні речовини можуть пошкоджувати клітини товстої та ректальної кишки. З часом пошкодження накопичуються, що значно підвищує ризик розвитку раку.

Збільшення ваги

Вживання більше калорій, ніж споживає ваше тіло, може призвести до збільшення ваги, а зайва маса тіла може збільшити ризик розвитку понад 10 видів раку. Оброблене м’ясо містить велику кількість насичених жирів, солі та хімічних добавок. Регулярне вживання обробленого м’яса може призвести до збільшення ваги та збільшити ризик розвитку раку.

7 порад, як уникнути вживання м’ясних напівфабрикатів

Скористайтеся цими порадами, щоб скоротити або зовсім виключити їх зі свого раціону.

Слідкуйте за своїми харчовими звичками

Важко їсти менше м’ясних напівфабрикатів, якщо ви не віддаєте собі звіту в тому, скільки ви з’їдаєте. Журнал приймання їжі допоможе вам відстежувати споживання м’ясних напівфабрикатів. Вивчення ваших харчових звичок допоможе вам зрозуміти, коли ви, швидше за все, їсте оброблене м’ясо, і дасть вам час подумати про корисні заміни. Сучасні дієтологи рекомендують їсти страви, багаті цільними зернами, овочами, фруктами, квасолею, горіхами та насінням. Корисно розділити тарілку на порції. Намагайтеся, щоб цільні зерна, овочі, фрукти, квасоля, горіхи та насіння займали дві третини вашої тарілки. Частину, що залишилася третину може становити пісний тваринний білок або білок рослинного походження.

Читайте етикетки продуктів

Певна лексика допоможе вам визначити, чи піддавалося м’ясо механічній обробці.

Перевірте етикетку продукту та список інгредієнтів на наявність наступних слів:

  • Нітрат;
  • Нітрит;
  • Вилікуваний;
  • Солоний.
Наявність будь-якого з цих слів означає, що продукт є обробленим м’ясом, і його слід уникати. Але майте на увазі: продукт все одно може піддаватися обробці, навіть якщо на етикетці зазначено, що в ньому нічого не міститься. Наприклад, навіть м’ясо, позначене як “сире”, може містити нітрати та нітрити.

Відмовтеся від м’яса, що не містить нітратів

Дієтичне харчування і вибір якісних м'ясних продуктів як профілактика онко захворюваньМ’ясо, на якому є напис “без нітратів”, може містити менше нітратів і нітритно-лужних сполук, але воно не містить нітратів. Коли ви їсте продукти з написом “без нітратів”, ваш шлунок перетворює частину нітратів у нітрити. Потім деякі з цих нітритів можуть утворювати у вашому організмі речовини, що викликають рак.

Вибирайте менш оброблені продукти

Вибирайте м’ясо з мінімальною обробкою або без неї. Вибирайте свіжі або заморожені продукти, які не містять добавок, консервантів, приправ або панірування. Як приклади можна навести:
  • Яловичина;
  • Курка;
  • Краб;
  • Качка;
  • Риба;
  • М’ясо дичини;
  • Коза;
  • Ягня;
  • Лобстер;
  • Свинина;
  • Морські гребінці;
  • Креветка;
  • Індичка.
Слідкуйте за тим, як ви готуєте м’ясо вдома. Використання для приготування червоного м’яса високотемпературних методів, таких як копчення або гриль, може призвести до утворення канцерогенів.

День без м’яса!

Відмовтеся від м’яса – хоча б на один день! Поставте перед собою мету рідше вживати в їжу м’ясні напівфабрикати. Якщо ви все-таки їсте м’ясні напівфабрикати, беріть меншу порцію. Хоча деякі люди можуть вважати за краще повністю відмовитися від пісного, інші можуть вважати більш реалістичним виділити певний день без м’яса, наприклад, понеділок без м’яса.

Спробуйте рослинний білок

М’ясо – не єдине джерело білка у вашому раціоні. Натомість спробуйте рослинні продукти з високим вмістом білка, такі як квасоля, бобові та соя.

Замінюйте їх на корисні

Ось кілька ідей, як замінити оброблене м’ясо у ваших улюблених стравах.
  1. Додайте овочі в омлет замість бекону, шинки або ковбаси.
  2. Замість м’ясних оброблених продуктів на салат покладіть курку, зварене круто яйце, квасолю, тофу або тунець у пластівці.
  3. Замовте бутерброд з куркою або рибою замість бутерброда з делікатесами.
  4. Вибирайте закуски без м’яса, такі як цілі фрукти, хумус, овочі чи горіхи, а не в’ялене м’ясо.

Ще одне місце, де часто готують м’ясо?

Ресторани швидкого харчування. Хочете наступного разу, вирушаючи в магазин, зробити більш корисний вибір? Вибирайте незбиране м’ясо без панірування, наприклад курячу грудку. Хоча все, що містить приправи, добавки та консерванти, все ще переробляється, зосередьтеся на виборі менш оброблених продуктів.
Методи лікування раку в онкоцентрі Інновація
Схожі новини
Залишіть заявку і ми Вам передзвонимо

    Вкажіть ваш email

    Вкажіть дату народження

    Запишіться до лікаря онлайн