Чи варто онкохворим уникати цукру?
Існує багато міфів та запитань щодо цукру та лікування раку. Але що насправді потрібно знати онкохворим пацієнтам про цукор, щоб переконатися, що вони отримують найкращу дієту під час лікування? У цій статті я відповім на найпоширеніші запитання про цукор і лікування раку.
Який тип цукру найкраще підходить для онкохворих?
По-перше, важливо розуміти різницю між поширеними типами цукру та їхній вплив на організм.
Доданий цукор, який може включати штучні підсолоджувачі, коричневий цукор, глюкозу та кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, міститься в напоях та перероблених продуктах.
Намагайтеся вживати не більше рекомендованої кількості доданого цукру щодня, а за потреби – менше.
Американська асоціація серця рекомендує не більше шести чайних ложок доданого цукру на день для жінок і дев’яти чайних ложок на день для чоловіків. Не більше 10% від загальної кількості щоденних калорій повинні надходити з додаванням цукру. Допомогти скласти правильну дієту допоможе ваш лікуючий лікар онколог.
Це тому, що доданий цукор може призвести до небажаного збільшення ваги, що може спричинити інші проблеми зі здоров’ям і підвищити ризик розвитку раку.
Натуральний цукор, який міститься у фруктах і цільнозернових продуктах, є кращим вибором для онкохворих. Вони називаються складними вуглеводами. Ваш організм розщеплює їх і перетворює на цукор. Організм переробляє складні вуглеводи повільніше, ніж цукор з тістечок, печива, пирогів і цукерок. Цукор, що міститься в таких солодощах, не розщеплюється і може спричинити підвищення рівня цукру в крові.
Стрибки рівня цукру протягом дня ніколи не є корисними. З часом повторювані стрибки рівня цукру в крові можуть спричинити проблеми з серцем, нирками та іншими частинами тіла. Тому, якщо ви шукаєте найкраще джерело цукру, він повинен надходити з фруктів і цільного зерна.
Чи сприяє цукор поширенню раку?
Абсолютно ні. Організм не працює таким чином.
Кожна клітина вашого тіла використовує глюкозу, форму цукру, і це стосується також ракових клітин. Але ваш організм не вибирає ракові клітини і не вирішує віддати цукор цим клітинам. Так само він не робить цього і для здорових клітин. Цукор в організмі є скрізь. Це не означає, що цукор сприяє поширенню раку.
Проблема цукру в тому, що це, по суті, порожні калорії. Краще споживати вітаміни та поживні речовини, які допомагають організму залишатися сильним під час лікування раку.
Чи потрібно повністю виключити цукор зі свого раціону?
Ні. Виключити весь цукор зі свого раціону може бути складно і нереально підтримувати його впродовж тривалого часу.
Вам не потрібно застосовувати підхід “все або нічого”. Помірність – це ключ до успіху. Якщо ви знаєте, що йдете на вечірку і хочете з’їсти шматочок торта, це нормально. Просто переконайтеся, що більша частина того, що ви споживаєте протягом дня, включає баланс фруктів, овочів, білків і цільного зерна.
Чи корисні штучні підсолоджувачі?
Штучні підсолоджувачі слід обмежити. Ці синтетичні замінники цукру можуть містити нуль калорій, але це не означає, що вони корисні.
Вони не мають жодної поживної цінності й можуть мати негативний вплив на здоров’я.
Краще обмежити штучні підсолоджувачі або споживати їх у помірних кількостях.
Чи можна вживати натуральні підсолоджувачі?
Натуральні підсолоджувачі, такі як мед, фініки, родзинки та агава, часто вважаються здоровою альтернативою цукру. Але їхня користь для здоров’я недостатньо велика, щоб змінити свій раціон.
Натуральні підсолоджувачі містять деякі антиоксиданти, вітаміни та мінерали, але в дуже малих кількостях. Вони не матимуть великого впливу на ваше здоров’я.
Найважливіше для онкохворих – споживати цукор в помірних кількостях і дотримуватися збалансованої дієти. Зосередьтеся на отриманні поживних речовин, необхідних для того, щоб залишатися сильними під час лікування.