Якщо під час вагітності (коли підвищена концентрація естрогену) жінка регулярно споживала жирні продукти, то вона ризикує зіткнутися з раком грудей. Більш того, ймовірність розвитку даного захворювання значно підвищується у її дочок, онучок і їх нащадків, встановили фахівці університету Джорджтауна. Керівник дослідження Соня де Ассіс відкрила цей взаємозв’язок, вивчаючи щурів і спадковий фактор розвитку раку. Згідно зі статистикою, приблизно 15% жінок, які страждають від раку грудей, мають мінімум одного родича з жіночої сторони з раком. Багато в чому саме калорійна і жирна їжа сприяє появі раку. Експеримент з трьома групами щурів (перша – контрольна, що харчувалася нормальними продуктами, друга – до вагітності і після зачаття їли тільки жирну їжу, третя – жирний раціон з додаванням естрогену, введений на останніх тижнях вагітності) показав: раціон безпосередньо впливав на здоров’я матері і потомства. У щурят тварин, які їли жирні продукти, було на 55-60% більше пухлин, ніж у контрольній групі. Аналогічний ефект спостерігався і в третій групі. Примітно: даний ефект давав про себе знати і в двох наступних поколіннях тварин (спадкування і по жіночій, і по чоловічій лінії). Дослідники вважають, що жирні кислоти, що впливають на зародки, впливають на активність окремих генів через білки ДНК. Дані зміни передаються у спадок, створюючи схильність до раку.

За матеріалами: oncc.ru

Запишіться до лікаря онлайн

    Вкажіть дату народження