Дослідження фахівців з Каліфорнійського університету в Девісі показало, що постійне включення в раціон харчування волоських горіхів і горіхового масла допомагає в боротьбі з раком передміхурової залози, сповільнюючи зростання пухлини.

Рак простати є найпоширенішим видом злоякісної пухлини у чоловіків. Тому боротьбі з цим захворюванням відводитися особливе місце в медицині. Результати проведеного дослідження були опубліковані в Journal of Medicinal Food. Еперимент був побудований на гіпотезі вчених про те, що жири, що містяться в горіхах, зменшують злоякісні утворення передміхурової залози. Подібні дані були отримані Раннє, в ході іншого експерименту над лабораторними мишами. Тоді фахівці вирішили, що зменшення пухлини безпосередньо пов’язане з вживанням омега-3 кислот з горіхового масла. Тому далеко не всі жири шкідливі для людського організму, стверджували вчені на чолі з дієтологом Полом Девісом.

Під час експерименту піддослідні гризуни були розділені на 2 групи, одну з яких протягом 18 тижнів годували горіховою олією і цільними горіхами. Інша ж половина становила групу контролю. Виявилося, що обидва цих продукту уповільнюють зростання злоякісного утворення і знижують рівень холестерину. У той же час в контрольній групі подібного ефекту не спостерігалося. Все це свідчило про те, що протиракові властивості волоських горіхів не пов’язані з омега-3 кислотами.

Вченим не вдалося точно визначити речовину, яка допомагає боротися з раком простати, причому зі списку вже виключені селен, магній, клітковина і цинк. За словами Пола Девіса, тут, швидше за все, йдеться про поєднання декількох речовин, що входять до складу горіхів

Горіхова дієта дозволяє запустити процеси, що контролюють зростання ракових клітин і знижують рівень інсуліноподібного ростового фактора IGF-1. Як відомо, високий рівень даного гомону провокує швидке зростання злоякісного утворення, а його зниження уповільнює механізми поява нових ракових клітин. До того ж вживання волоських горіхів підвищило рівень адипонектину і супресора пухлин PSP94, і також знизило активність циклооксигенази 2 типу (ЦОГ-2). А саме ці показники пов’язують зі зменшення ризику розвитку раку простати. Причому від людини не потрібно замінювати всю їжу горіхами. Просто вживання волоських горіхів має стати постійним і щоденним.

За матеріалами: oncc.ru

Запишіться до лікаря онлайн

    Вкажіть дату народження