У термічно оброблених помідорах вчені в особі доктора Мрідули Чопра з Університету Портсмута знайшли особливу речовину, що уповільнює зростання і навіть вбиває клітини раку простати, пише The Telegraph. Йдеться про лікопін, що втручається в процес, завдяки якому ракові клітини використовують кровотік в тілі для росту і поширення.

Як виявилося, лікопін, що дає помідорам червоний колір, не дозволяє раку “підключатися” до кровотоку. Найближчим часом вчені хочуть перевірити з’єднання на людині, щоб зрозуміти, якої концентрації речовини буде достатньо. Поки одне можна сказати точно: речовина стає біологічно активним, якщо помідори приготувати з маслом.

До речі, раніше проводилися дослідження виявляли значне підвищення концентрації лікопіну в крові і насіння після споживання 400 грамів оброблених помідорів протягом двох тижнів. Також відомо, що лікопін може накопичуватися в тканинах простати. Значить, потенційно він здатний захистити від раку простати.

Справа в тому, що ракові клітини можуть роками перебувати в неактивному стані, поки викид певних сполук не призведе до їх активації. Це ініціює процес приєднання клітин до ендотеліальних клітин, що вистилає судини і виступає в ролі “воротарів”. В результаті рак отримує доступ до кровотоку. А Лікопін порушує цю схему, гальмуючи розвиток раку.

Запишіться до лікаря онлайн

    Вкажіть дату народження