Звичайні яблука підтвердили свою репутацію суперфрукта. Американські дослідники (Університет штату Монтана) обгрунтували їх безсумнівну користь для кишечника людини. Яблука, як змогли переконатися вчені, пригнічують патогени, що викликають запалення травного тракту при аутоімунних захворюваннях, виразкових утвореннях і коліті. І краще за інших фруктів захищають організм від раку кишечника.
Як показали дослідження на тваринах, в яблуках містяться антиоксиданти поліфеноли, здатні пригнічувати активність клітин, викликають запальні процеси в кишечнику. Фахівці з Університету Монтани вели спостереження за двома групами мишей. з штучно викликаним колітом. В одній з них звірята отримували поліфеноли, виділені з шкірки яблука, в той час як друга група залишилася контрольною. В результаті миші, які отримували яблучні поліфеноли, були краще захищені від коліту – в їх крові вчені виявили набагато менше маркерів, що свідчать про наявність запалення. При цьому вчені не сумніваються, що крім очевидної користі поживних речовин і клітковини з яблук, в цих фруктах є й інші компоненти, цінні для здоров’я людини.

Власне, раніше польськими дослідниками вже проводився великий експеримент за участю 592 онкохворих і 765 здорових людей. Він показав, що ймовірність захворіти на рак кишечника істотно знижується, якщо людина з’їдає по яблуку в день, а якщо більше одного яблука щодня – ризик знижується на цілих 50%.

Подібні властивості яблук вчені пояснюють тим, що в цих плодах міститься велика кількість флавоноїдів — гетероциклічних кисневмісних сполук. Вони діють як антиоксиданти, не даючи розвиватися вільним радикалам і тим самим перешкоджаючи виникненню і розмноженню пухлинних клітин. Що показово: ніякі інші фрукти і ягоди подібним чином від онкології не захищають.

Запишіться до лікаря онлайн

    Вкажіть дату народження