Стакан грейпфрутового соку в день дозволяє підвищити ефективність ліки проти раку в три рази.
Вчені з Чиказького університету вивчають вплив, який надає їжа на дію препаратів, що використовуються для лікування раку. Вони стверджують, що 230 г грейпфрутового соку в день здатні уповільнити засвоєння антибіотика сиролімуса. Цей імунодепресант виписують пацієнтам, які перенесли трансплантацію органів. Як з’ясували вчені, у людей, що випивали склянку грейпфрутового соку, рівень сиролімусу збільшувався на 350%.

Аналогічним чином грейпфрут підвищує рівень протипухлинних препаратів в крові, збільшуючи заодно і їх ефективність, говорить автор дослідження Езра Коен (Ezra Cohen). Поєднання протипухлинного препарату і грейпфрутового соку могло б допомогти пацієнтам уникнути побічних ефектів, що виникають при застосуванні великих доз ліки, а також знизити витрати на лікування.

Фармацевтичні властивості грейпфрута пояснюються його здатністю блокувати ферменти, що руйнують сиролімус, і деякі інші речовини. Ефект відчувається вже через кілька годин після вживання соку і зберігається протягом декількох днів.

Це перше дослідження у своєму роді, в ході якого вивчався вплив продуктів харчування на дію ліків від раку, стверджують автори.

За матеріалами: oncc.ru

Запишіться до лікаря онлайн

    Вкажіть дату народження